Azja od kuchni

Samo sedno azjatyckiego wypoczynku to nie egzotyczne widoki, ożywcze masaże, majestatyczne starożytne świątynie, a nawet sympatyczni ludzie. To jedzenie. Kiedy jesteś w domu, jedzenie jest głównym elementem tego co tam się dzieje, bez względu czy chodzi o piątkowe wieczory z przyjaciółmi czy o romantyczną kolację. Gdy jesteś na wakacjach, to będzie to wszystko jeszcze bardziej niezapomniane, jeśli umieścisz radość z żywności wysoko na liście priorytetów.

Jedzenie jest czymś więcej niż tylko pożywieniem. Jest to doświadczenie społeczne i sensoryczna uczta która zostanie zapamiętana na długo po powrocie do domu. Azja jest dobrze znany ze swojej egzotycznej kuchni i azjatyckie wakacje byłyby niekompletne bez skorzystania z tego jedzenia. W każdym większym azjatyckim mieście znajdziesz swoją kafejkę wśród znanych ulubionych: KFC, McDonalds, i tak dalej, ale dlaczego nie poprawić swojego wypadu i zaskoczyć swoje kubki smakowe czymś nowym w menu?

Kuchnia jest tak różna – od aromatycznych curry w Indii, do ognistego-Tom Yum Goong w gorącej Tajlandii, aż do macanese znalezionego w chińskim regionie w autonomicznym Makau. Gdziekolwiek jesteś w podróży, znajdziesz wyjątkowe i świeże składniki, prezentowane w autentycznym uroczym otoczeniu i dostarczanym przez przyjazny, uśmiechnięty personel.

Środowisko jest tak samo niezapomniane jak to samo jedzenie. Możesz zajadać siedząc pod dachem ze słomy, siedząc ze skrzyżowanymi nogami i jeść danie podane na liściu bananowca, lub korzystać z najbardziej eleganckich, pięciogwiazdkowych kulinarnych przyjemności w otoczeniu jakiego do tej pory nie byłeś świadkiem. I nie wolno zaniedbać lokalnych specjałów. Posiłek dim sum ( „yum cha” w kantońskim języku) w Hongkongu jest wydarzeniem samym w sobie, takim które nigdy nie zostanie zapomniane. Tam można zjeść podwieczorek w godzinach popołudniowych, a jedną z charakterystycznych specjalności jest tarta. A kiedy zwiedzisz Japonię, dowiesz się, że istnieją dziesiątki różnych odmian sukiyaki, co zwyczajowo jest gotowane tuż przy stole.

Znajdziesz tu także bardzo nieformalne uliczne kawiarnie w większości Azji, które mają nie więcej niż kilka stołów i krzeseł z tworzywa sztucznego na chodniku, z widokiem na kuchnię, która składa się ze zbiornika propanu i woka. Jeśli jesteś na siłach, aby spróbować jednego z tych miejsc, prawdopodobnie znajdziesz się w centrum kuchni lokalnej, jakiej nie można znaleźć w „normalnych” restauracjach, w tym będziesz tam mól spróbować sporo zwierząt łownych, owady, zwierzęta i ich części, które nigdy Cię nie zawiodą.


Desery – ich też nie można przegapić. W przeciwieństwie do słodyczy z Europy, Azjaci mają tendencję do lżejszych, bardziej delikatnych smaków w słodyczach. Chińska słodka czerwona fasola jest bardzo kusząca. Japońskie słodycze (WA-gashi) również często korzystają z słodkich fasoli i są dość delikatne. W Tajlandii, można cieszyć się zajadąc Bua Loy naam Qing – co zapewnia przyjemny kontrast pomiędzy napiciem się mocnej herbaty z imbirem i zajadaniem się delikatnymi kulami ryżowymi z sezamu z mąką pływającą wewnątrz.

Często pomijane są niezwykłe owoce tropikalne jakie można znaleźć w całej Azji. Jeśli uważasz, że z owoców jesz tylko jabłka i arbuzy to jeszcze musisz spróbować smak liczi – to nieporównywalne i czysta rozkosz dla zmysłów. Uważaj na niesławnego duriana – choć ciężki, kolczasty jest „królem owoców”, który ma zdecydowanie brzydki, prawie rybi zapach i jest zdecydowanie niesamowity w smaku.

Przekonasz się, że w większości krajów azjatyckich, posiłki są bardzo towarzyskie, a często są serwowane do stolika dla wielu osób na raz, w przeciwieństwie do zachodniego stylu gdzie wszystkie osoby zamawiają indywidualnie zestaw poszczególnych potraw. Nauczysz się jak używać pałeczek. Oto wskazówka – będziesz czasem widział w niedrogich restauracjach pocieranie pałeczek przed jedzeniem. Odbywa się to podczas korzystania z niedrogich, drewnianych jednorazowych pałeczek, aby upewnić się, że nie istnieją tam drzazgi. Należy unikać pocierania pałeczki w domu lub w eleganckiej restauracji, gdyż można by to uznać za zniewagę mówiącą, że pałeczki są gorsze. Ale nie każdy kraj w Azji ich używa. Tajskie jedzenie w europejskim stylu je się widelcem i łyżką. W Chinach, będziemy używać pałeczek, ale nigdy nie ujrzysz noża w swoim otoczeniu, ponieważ jest uważany za agresywny. W niektórych częściach Azji – bardzo wiejskich, takich jak Laos – będziesz jeść palcami. Ale niezależnie od tego, w jaki sposób będziesz jeść żywność na pewno spotkasz się z prawdziwą ucztą.

Be the first to comment

Leave a comment