Szlakiem indonezyjskich smaków

Położenie Indonezji na wielu wyspach sprawia, że kuchnia, nazywana indonezyjską, prezentuje smaki najróżniejszych regionalnych potraw, z wykorzystaniem oryginalnych składników. Wpływy arabskie, indyjskie oraz chińskie, połączone z indonezyjskimi, tworzą niepowtarzalną paletę aromatów, barw, przypraw i składników.

Potrawy przygotowuje się w oparciu o różne gatunki ryżu, z dodatkami owoców morza, warzyw i mięsa. Na przygotowanie potraw duży wpływ wywiera lokalna wiara i obrzędy.

Tradycyjnym daniem indonezyjskim jest smażony ryż, nazywany nasi goreng. Potrawę stanowi ryż, który po wystudzeniu smaży się z cebulą i przyprawami. W takiej postaci spożywali danie emigranci chińscy. Indonezyjczycy wzbogacają jej smak, poprzez dodawanie sosu sojowego, warzyw, smażonego makaronu, mięsa, omletu, itp. Często podaje się tę tradycyjną potrawę na bankietach i różnych uroczystościach.

Z obszaru Indonezji, Malezji i Singapuru pochodzi potrawa otak-otak. Są to rybne klopsy. Sporządza się je z rybnej pasty, przypraw i mleka kokosowego. Gotową masę należy zawinąć w liście bananowca i upiec lub poddać grillowaniu. Potrawa, dzięki turystom, zdobywa kuchnie europejskie, również polską.

Malajska kuchnia proponuje potrawę Satry, na którą składa się mięso lub ryby, grillowane nad żywym ogniem, co dodaje potrawie charakterystycznego aromatu i smaku. Do upieczonego mięsa dodaje się dipy, w postaci ostrych sosów.

Kuchnia jawajska ma również swój wkład w rozwój dań wegetariańskich i wegańskich. Tempeh to świetny zamiennik mięsa. Składa się z ziaren sojowych, które poddaje się fermentacji. Potrawa zawiera białko, żelazo oraz witaminę B.

Mieszkańcy Indonezji gustują w ostrych przyprawach. Powszechnie stosuje się cynamon, kardamon, kolendrę i anyż, które współgrają z mlekiem kokosowym. Chętnie dodaje się do przygotowywanych potraw trawę cytrynową, która nadaje orzeźwiającego, cytrynowego smaku. Charakterystyczną przyprawą jest galangal, w smaku przypominający imbir. Wzmacnia aromat dań, można dodawać go do herbaty i stosować w celach leczniczych, ponieważ ma dobroczynny wpływ na trawienie.

Indonezja nie słynie z trunków alkoholowych, które są niedozwolone dla muzułmanów. Jednak w niektórych regionach uważny turysta, tropiący tradycyjną kuchnię, może zaspokoić swoją ciekawość. W miejscowościach na Borneo, zamieszkanych przez chrześcijan, wyrabia się tuak, czyli wino palmowe. Jest lekkie i delikatne.

Trunkiem znacznie mocniejszym jest wódka palmowa, czyli arak, zawierający do 40% alkoholu. Można zaopatrzyć się w arak na Bali i na wyspie Flores, gdzie jest wyrabiany.

Słodkości indonezyjskie, ku zaskoczeniu większości turystów, nie należą do bardzo słodkich. Niezwykle popularne są wyroby bananowe. Dodaje się je do drożdżówek, stanowią podstawę ciasteczek. Do przysmaków należą smażone banany, podawane z kolorowymi sosami – czekoladowym, truskawkowym, waniliowym, itp. Dostępny jest cukier palmowy oraz pasta kokosowa, wykorzystywane do sporządzania deserów.

Be the first to comment

Leave a comment