Ludzie na całym świecie lubią zdobywać wiedzę o bogatych i różnorodnych kulturach Azji, a m mają dzisiaj łatwiej dzięki obecności Internetu i migracji Azjatów na całym świecie. Jeśli chcesz przejść do odkrywania kuchni w głównych krajach azjatyckich, oto kilka podpowiedzi.
Chiny są jednym z największych krajów na świecie, zarówno w obszarze geograficznym jak i pod względem liczby ludności. Podobnie jak w wielu dużych krajach, każdy region w obrębie jego granic ma swoje specjały żywności. Jednak typowa kuchnia chińska często zawiera makaron lub ryż i uzupełnia to danie za pomocą warzyw, mięsa lub ryb. Kurczak i ryby są to popularne źródła mięsa. Żywność jest zwykle podawane w małych bądź średniej wielkości kawałkach, które mogą być łatwo zbierane z pałeczkami. Chińskie jedzenie jest podawane w dużych, wspólnych garnkach. Każdy z otrzymuje miskę ryżu i każdy wybiera potrawy z potraw wspólnych pałeczkami lub za pomocą innych przyborów.
Autentyczne chińskie jedzenie, w przeciwieństwie do chińsko-amerykańskiego jedzenia, jest również znany ze swojego obfitego stosowania przypraw. Dwa z regionów, Hunan i Sichuan, są przede wszystkim pełne ognistej czerwonej papryki, używanej w sosach. Dwa regiony, Canton i Szanghaj są cenione za doskonałość i obfitość jeśli chodzi o świeże owoce morza.
Korea posiada kuchnię, która jest odrębna od swoich większych sąsiadów. Koreańskie jadło wyróżnia się stosowaniem niektórych przypraw: czerwona papryka, czosnek, cebula, imbir, gorczyca, sezam i pasta z fasoli. Pasta Chili to kolejny ulubiony smak i często podawana jest jako sos, dzięki czemu można dodać więcej jej do ich smaku. Koreańczycy lubią również typ pokarmów, takich jak popularne marynowane danie z kapusty, kimchi.
Koreański metoda gotowania – grill znana jako pulgoki stała się popularny w wielu częściach świata. Wędliny przyrządzane w ten sposób są zwykle pokryte za pomocą sosu sojowego oleju sezamowego, jest w nich czosnek i cukier. Dodatek innych przypraw odróżnia jeden obszar od drugiego. Lokalizacja Korei na półwyspie daje jej dostęp do Morza Żółtego, Morza Japońskiego i Pacyfiku. W rezultacie znaczna część koreańskiej kuchni obejmuje owoce morza. Małe suszone sardynki, suszone wodorosty – często znajdują się w daniach kuchni koreańskiej.
Japończycy uprawiają żeglarstwo od setek lat. Z tego powodu powszechnie dostępnego zasobu, większość japońskich kucharzy wzięła się za przygotowanie sushi, lub surowej ryby. Japońskie posiłki zazwyczaj zawierają miskę ryżu, zupy, warzywa i ryby, wybrane spośród wielu owoców morza takich jak kalmary, ośmiornice, węgorze, małże i inne owoce morza. Japońskie smaki są często subtelne, ale są zaskakujące – takie jak wasabi, pikantne ogórki, które mogą być dodawane do potraw lub stosowane z sosem na własną rękę. Inne popularne japońskie przyprawy zawierają ocet ryżowy, mirin, miso, sake i sos sojowy. Wodorosty, imbir, grzyby i fasole są wykorzystywane zarówno do aromatyzowania ryżu jak i zupy.
Żywność często jest podawana w ramach różnych misek zawierających małe porcje prezentowane w wysoce stylizowany sposób. Przemyślany wybór dań i ich układ na stole, są uważane za ważne dla obiadu, tak jak samo jedzenie. Japońskie gotowanie – jeszcze pałeczkami i sztućcami w zależności od pokarmu.
Jeszcze coś na temat kuchni izraelskiej, mieszance kultur z Europy Wschodniej i wybrzeży Afryki Północnej i najdalszych krańców Azji. Każdy odrębny obwód sprawił, że znajdziesz tam wiele smacznych dań, dzięki czemu czynność jedzenia w Izraelu w wakacje jest obowiązkowa.
Wielu z was może już słyszało o niektórych tradycyjnych potrawach izraelskich. Aszkenazyjska kuchnia pochodzi od ludzi z Europy Wschodniej. Są to to ci ludzi, którzy dają nam cudownie słodkie wypieki na przykład. Sefardyjska żywność pochodzi z krajów takich jak Hiszpania i Maroko, tam lubią smaki pikantne w cieście zwanym bourekas, wykonanym z ciasta francuskiego jest to wypełnione serem i szpinakiem. W Izraelu nie zabraknie smażonej ciecierzycy mielonej faszerowanej pity, podawanej z surówką (pomidor, ogórek, cebula). Potem jeszcze sos sezamowy, który sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Myślę, że jedyną rzeczą bardziej popularną niż falafel jest hummus. Wykonany z ciecierzycy, często podawany z dodatkiem orzeszków piniowych lub dodatkiem oliwy z oliwek, jest powszechnie spożywane tylko z pitą. Hummus jest tak popularny w kuchni izraelskiej że właściwie je się go codziennie. Żywność w Izraelu może być świeża i smaczna, dlatego warto jej spróbować. Smacznego!
Be the first to comment